+36-30/100-9525 | info@hemphealth.hu | 1085 Budapest, József krt. 59-61.

+36-30/100-9525 | info@hemphealth.hu | 1085 Budapest, József krt. 59-61.

CBD Blog

A Kendermagolaj 4+1 jótékony hatása

A Kendermagolaj 4+1 jótékony hatása

A magas THC-tartalmú készítményektől a CBD termékeken át a különböző ételekig és étrend-kiegészítőkig, a kendernek számos felhasználási módját ismerjük, a belőle készülő termékek népszerűsége napról napra növekszik. A kendermagolaj egy kifejezetten egészséges étrend-kiegészítő, cikkünkben összeszedtük, mik a legfontosabb jótékony hatásai.

Kendermagolaj vs. CBD olaj

Még az elején érdemes megjegyezni, hogy 2 teljesen külöböző készítményről van szó: a kannabinoidokban gazdag kannabisz olajok (CBD olajok) is rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, de felhasználási területük különbözik a kender magjából préselt, CBD-t és THC-t egyáltalán nem tartalmazó kendermagolajétól. A kendermagolaj gazdagon tartalmaz egészséges zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat (E és D), így gyakran szokták a "szuperélelmiszer" kategóriába sorolni.

Kendermagolaj hatása a szervezetre

A kendermagolaj a WHO által is ajánlott éppen ideális, 3:1 arányban tartalmazza az Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, ezzel az esszenciális zsírsavak egyik legjobb természetes forrása. Sokan a súlyuk miatt ódzkodnak a zsírok fogyasztásától, azonban az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, fogyasztásuk elengedhetetlen a szervezet számára. A fontos zsírsavak mellett gazdagon megtalálható benne E-vitamin is, ráadásul a kender azon kevés növények egyike, melyek D-vitamint tartalmaznak.

A hidegen történő préselés előnye, hogy a végtermékben megmaradnak a kedvező hatásokért felelős telítetlen zsírsavak. A kendermagolaj "komplex" fehérjét is tartalmaz, amiben megtalálható az összes fontos aminosav, így kifejezetten hasznos a szervezet számára.

1. Szív-és érrendszer

A kendermagolaj optimális Omega-3 és Omega-6 zsírsav összetétele támogatja a szív és a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működését, valamint megtisztítja az érrendszert a káros lerakódásoktól. Az összetevői segítenek növelni a jó (HDL), és csökkenteni a rossz (LDL) koleszterin szintjét, ezzel is hozzájárulva a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

2. Bőrápolás kendermagolajjal

A regeneráló hatású telítetlen zsírsavak biztosítják a bőr rugalmasságát és gátolják a ráncok képződését. A kendermagolaj önmagában is használható külsőleg, de egyre több kozmetikum készül a felhasználásával is, melyeket alkalmazhatunk például ekcéma, pikkelysömör, vagy más gyulladásos bőrbetegségek kezelésére.

Természetes hidratáló hatását a bőrre kenve remekül kihasználhatjuk, ráadásul "száraz" olajként a kendermagolajtól nem lesz olajos a bőrfelület. Keratin forrásként a kendermagolaj támogatja a bőr külső rétegeinek egészségét, emellett a keratin a körmök és a haj fontos összetevője is, így a használatából triplán profitálhatunk.

3. Immunerősítés

Azt talán mindenki tudja, milyen fontos a D-vitamin az immunrendszerünk számára, az viszont már kevésbé ismert, hogy a D-vitamin megfelelő hasznosulásához szükség van a kendermagolajban is megtalálható esszenciális zsírsavakra is. Ennek oka, hogy a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, tehát a megfelelő felszívódásához zsírokkal-olajokkal kell együtt fogyasztani. A kendermagolaj fogyasztása így egyszerre látja el a D-vitamin forrás és a felszívódást biztosító értékes zsírsavak szerepét.

4. Agy egészsége

Az agynak is szüksége van zsírsavakra, így a kendermagolaj fogyasztásával támogathatjuk az agyunk egészséges működését is. Egy 2018-as, egereken végzett tanulmány során a kendermag kivonatban található összetevők megvédték az agyat a gyulladásoktól. A kutatók arra jutottak, hogy a kendermagolajban található polifenolok segíthetnek megelőzni a különböző idegi károsodásokat, valamint a tanulási- és memóriazavarokat. Ezeket a lehetséges hatásokat embereken még nem bizonyították, de az eddigi eredmények ígéretesnek tűnnek.

+1 Gyulladáscsökkentő hatások

A kendermagolaj népszerű természetes gyulladáscsökkentő, rengetegen használják a gyulladások és az ezekkel járó fájdalom csillapítására. Gyulladáscsökkentő tulajdonságait a gamma linolénsavnak (GLA) köszönheti, ami egy Omega 6 zsírsav, ami az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.

Így fogyasszuk a kendermagolajat

Ahogyan arra a cikk elején már kitértünk, ha szeretnénk a lehető leginkább kiélvezni a pozitív hatásokat, akkor mindenképp a hidegen sajtolt kendermagolajat válasszuk! A hőkezelés mellőzésével a végtermékban megmarad minden fontos összetevő, így valóban érvényesülni tudnak a várt jótékony hatások.

Kendermagolaj önmagában

Fogyasztását reggel, éhgyomorra ajánljuk, felnőtteknek naponta 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál már elegendő mennyiség. A jobb felszívódás érdekében érdemes a kendermagolaj elfogyasztása és a reggeli között várni körülbelül 20 percet. Vannak, akik nem szeretik az olaj ízét, ilyen esetben nyugodtan bevihetjük néhány korty víz vagy üdítő kíséretében is.

Kendermagolaj ételek mellé

Ha nem szeretnénk önmagában fogyasztani az olajat, szerencsére akkor sincs még veszve semmi, számtalan ételhez hozzáadhatjuk. Fontos, hogy ne hevítsük az olajat, hő hatására ugyanis az értékes összetevők jelentős részét elveszítjük. Néhány tipp a kendermagolaj felhasználásához:

  • Keverjük bele a napi zöldség- vagy gyümölcsturmixunkba
  • Hozzá tehetjük salátákhoz vagy más készételekhez
  • Keverjük natúr joghurtba
  • Készíthetünk belőle akár szendvicskrémet is

A hidegsajtolás előnyei

A magolajok előállítása során gyakori, hogy a gyártók az erősebb ízélmény miatt először megpirítják a magokat, majd ezt követően sajtolják ki az olajat. A hidegen sajtolt kendermagolaj ezzel szemben hőkezelés nélkül, mechanikus préseléssel készül, így nem károsodnak a benne található esszenciális zsírsavak (omega 3, omega 6), vitaminok és ásványi anyagok. 

Milyen élelmiszerek készülnek még a kender felhasználásával?

A cikk során részletezett hidegen sajtolt kendermagolaj mellett a rendkívül sokoldalú növényből még számos fogyasztható termék készül. A jótékony hatásaik miatt mára már szinte mindenki által ismert CBD termékekről most részletesebben nem ejtenénk szót, helyette más kender termékekre szeretnénk felhívni a figyelmet:

Kendertea

A növény leveléből készült tea érdekes ízélményt nyújt a kender termékek kedvelőinek. A Medihemp bio termékei közül kipróbálhatjuk a gyümölcsösebb ízvilágú Santhica, vagy az enyhén fanyar Felina kenderteát is. Mivel koffeinmentes teáról van szó, a nap bármelyik szakaszában nyugodtan fogyaszthatjuk, ízlés szerint egy kis mézzel kiegészítve.

Kendermag protein

Magas fehérje tartalma miatt a kendermagból az olaj mellett rostokban gazdag protein por is készíthető. A gluténmentes, vegán kendermag fehérje hozzáadott cukor nélkül készül, glikémiás indexe alacsony, így bármilyen diétás étrendbe könnyen beilleszthető. Tipp: A növényi fehérjepor a sokak által megszokott tejsavó fehérjékhez képest nehezebben oldódik, így mindig alaposan keverjük el fogyasztás előtt, vagy adjuk hozzá turmixokhoz.

Kendermagliszt

A kender magjából készült liszt kiváló növényi fehérjeforrás, mellyel akár ki is válthatjuk a búzalisztet vagy más magliszteket. 100 g kendermagliszt kb. 28 g fehérjét és mindössze 4 g szénhidrátot tartalmat!