+36-30/100-9525 | info@hemphealth.hu | 1085 Budapest, József krt. 59-61.

+36-30/100-9525 | info@hemphealth.hu | 1085 Budapest, József krt. 59-61.

CBD Blog

A kendermag előnyei - 5 ok, hogy beépítsd az étrendedbe

A kendermag előnyei - 5 ok, hogy beépítsd az étrendedbe

Sokan szuperélelmiszernek tartják a kendermagot, nem meglepő módon, hiszen nagyon gazdag tápanyagforrás, ami számos egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsággal rendelkezik, például javítja a szív egészségét és a bőr állapotát. Ezekben a kicsi, barna magvakban jelentős mennyiségben megtalálható fehérje, rostok és egészséges zsírsavak, beleértve az omega-3-at és az omega-6-ot.

Cikkünkben a kendermag nagyszerű összetevőivel és azok szervezetünkre gyakorolt hatásaival fogunk részletesebben foglalkozni.

A kendermag táplálkozási előnyei

1. Protein

A kendermag gazdag tápanyagforrás, beleértve a fehérjét is. Valójában a kendermag teljes értékű fehérjeforrásnak számít, mert tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. A kendermag könnyen emészthető, így kiváló választás azoknak, akik növényi alapú fehérjéket szeretnének étrendjükbe bevinni.

100 g kendermag körülbelül 32 gramm fehérjét tartalmaz. Ez több, mint amennyi más növényi alapú fehérjeforrásokban, mint például a chia magban, a lenmagban és a quinoaban van. 

Összefoglalva, a kendermag kiváló növényi alapú fehérjeforrás. Könnyen emészthető, szénhidrátszegény, egészséges zsírokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag teljes értékű fehérjeforrás. Akár több növényi alapú fehérjét szeretnél hozzáadni étrendedhez, akár csak egy új, tápláló ételt szeretnél kipróbálni, a kendermagot mindenképpen érdemes megfontolni.

2.Telítetlen zsírok

A kendermag kiváló forrása a telítetlen zsíroknak, ami az egészséges zsírok egy fajtája. Ezek számtalan egészségügyi előnnyel járhatnak, ha mértékkel fogyasztják, a kiegyensúlyozott étrend részeként. Pontosabban, a kendermag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz, beleértve az omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavaknak számítanak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja ezeket önmagában előállítani, étrenddel kell bevinni. Ezek a zsírsavak döntő szerepet játszanak az általános egészség megőrzésében, és fontosak az agyműködéshez, az egészséges bőrhöz és a gyulladás szabályozásához a szervezetben.

A kendermag omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya is kedvező, ami fontos az egészséghez. Sokan túl sok zsírt fogyasztanak, ami krónikus gyulladásokhoz és különféle betegségek fokozott kockázatához vezethet. A kendermag omega-3 és omega-6 aránya azonban az egészség szempontjából optimálisnak tekinthető, így kiváló kiegészítője bármilyen étrendnek.

A telítetlen zsírtartalom mellett a kendermag jó fehérje-, rost- és egyéb tápanyagforrás is. Könnyen hozzáadhatók turmixokhoz, salátákhoz vagy más ételekhez, így sokoldalú és tápláló összetevővé válnak. Összességében elmondható, hogy a kendermag beépítése az étrendbe nagyszerű módja lehet az egészséges telítetlen zsírok és más alapvető tápanyagok bevitelének növelésének.

3.Rostok

A kendermag nagyszerű rostforrás, mind az oldható, mind az oldhatatlan rostok jelentős mennyiségben vannak benne jelen. Az oldható rostok, mint például a pektin, vízben oldódnak, és gélszerű anyagot képeznek, lassítják az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Az oldhatatlan rostok, mint például a cellulóz és a hemicellulóz, nem oldódnak vízben, és elősegítik a széklet ömlesztettségét, elősegítve a rendszeres bélmozgást.

A kendermag ugyan mindkét típusú rostot tartalmazza, közülük azonban az oldhatatlan rostok a dominánsak. Mindössze 3 evőkanál kendermag körülbelül 1,2 gramm oldható rostot és 7,5 gramm oldhatatlan rostot tartalmaz. Emiatt a kendermag kiváló kiegészítője étrendednek, ha növelni szeretnéd a rostbevitelt.

A rost alapvető tápanyag, amely fontos az emésztés egészségéhez, a vércukorszint és a testsúly szabályozásához. A rostban gazdag étrend csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kendermag kiemelkedő a rosttartalmát tekintve, nem lehet az egyetlen rostforrás az étrendünkben. Javasoljuk, hogy a felnőttek legalább napi 25 gramm rostot fogyasszanak különféle forrásokból, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket és dióféléket/magvakat.

4.Ásványok és vitaminok

A kendermag remek forrása a különféle alapvető ásványi anyagoknak és vitaminoknak, amelyek szükségesek az egészséghez. Íme néhány a kendermagban található legfontosabb ásványi anyag és vitamin:

1. Magnézium: A kendermag remek magnéziumforrás, 3 evőkanál kendermag az ajánlott napi bevitel körülbelül 50%-át adja. A magnézium elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, az idegrendszer működéséhez és a szív egészségéhez.

2. Cink: A kendermag jó cinkforrás, 3 evőkanál az ajánlott napi bevitel körülbelül 20%-át biztosítja. A cink fontos az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz, valamint a sejtek növekedéséhez és osztódásához.

3. Vas: A kendermag vasat is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a vörösvértestek termeléséhez és az oxigén szállításához a szervezetben.

4. Foszfor: A kendermag jó foszforforrás, ami fontos az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

5. E-vitamin: A kendermag jó forrása az E-vitaminnak, ez egy antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

6. B-vitaminok: A kendermag különféle B-vitaminokat tartalmaz, köztük tiamint, riboflavint, niacint és B6-vitamint. Ezek a vitaminok létfontosságú szerepet játszanak az energia-anyagcserében, az agyműködésben és az idegműködésben.

7. Omega-3 és Omega-6 zsírsavak: A kendermag gazdag forrása mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavaknak, amelyek fontosak a szív egészsége, az agyműködés szempontjából, és csökkentik a gyulladást a szervezetben.

5. A szív egészségének támogatása

Az omega-3 zsírsavak javítják a szív egészségét, és csökkentik az olyan problémák kockázatát, mint az aritmiák és a szívbetegségek. Ebben segít a kendermag, magas omega-3-szintjének és az omega-3 és omega-6 zsírsavak egészséges arányának köszönhetően.

A magvak magas arginint is tartalmaznak, egy aminosavat, amely nitrogén-monoxiddá alakul. A nitrogén-monoxid elengedhetetlen az artériák és a vénák tágításához, és segít megőrizni az érfalak simaságát és rugalmasságát.

A vérnyomás csökkentése, az egészséges táplálkozás és a különféle mozgásformákban való részvétel segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kockázatát.