A vivőanyag megválasztása egy keveset emlegetett, de annál fontosabb kérdés, amikor CBD olajokról beszélünk. Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit az MCT olajról tudni érdemes.
A CBD olaj a CBD alkalmazásának legnépszerűbb, és talán mondhatjuk, hogy a legjobb formája. A készítmény előállítása során a CBD-t tartalmazó kender kivonatot fel kell oldani valamilyen vivőanyagban, hogy az könnyen használható legyen. Ezeknek a vivőanyagoknak több fajtája is létezik, mi most az általunk leghatékonyabbnak vélt MCT olajat szeretnénk részletesebben bemutatni.
Mi az az MCT olaj?
Az MCT a Medium Chained Triglyceride rövidítése, ami közepes lánchosszúságú zsírsavakat jelent. Előnye, hogy gyorsan felszívódik és emésztődik, utóbbihoz -a szokványos zsírsavakkal ellentétben- nincs szükség lipáz enzimre és az epére. Legtöbbet használt formája a kókuszolaj - a benne található zsír legalább fele MCT.
Az MCT olaj szerepe a CBD termékekben
A CBD használatakor a kivonatnak először keresztül kell mennie az emésztőrendszeren és a májon, mielőtt eljutna a véráramba. Ezalatt a folyamat alatt a CBD egy része kárba veszik, egyes tanulmányok szerint a bevitt CBD mennyiség mindössze 5-20%-a hasznosul valójában. Mivel az MCT olajat nem szükséges az epesavnak lebontania, ezért segítségével a bevitt CBD sokkal nagyobb része képes eljutni a véráramba.
Kínálatunkban a svájci Meliora és a Marry Jane CBD olajai MCT olajban vannak feloldva, így ezeknél a készítményeknél élvezhetjük a fent említett pozitív hatásokat.
Az MCT olaj egyéb jótékony hatásai
Az MCT olajnak számos pozitív hatása van, ami miatt önmagában is egyre többen fogyasztják, népszerűsége gyorsan növekszik. Néhány ezek közül:
- Energiaforrás
Az MCT-k képesek eljutni a sejtekbe anélkül, hogy le kellene bontani őket, ezért azonnali energiaforrásként szolgálnak.
- Immunrendszer erősítése
Az MCT-k antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai segítenek a káros baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.
- Fogyás
Mivel az MCT olajat rögtön képes hasznosítani a szervezetünk, ezért -szemben más zsírokkal- nem szükséges eltárolnia testünkben, azaz nem vezet hízáshoz a fogyasztása.
- Csökkent étvágy
Egy 2015-ös tanulmány szerint a közepes lánchosszúságú zsírsavak a hosszú lánchosszú zsírsavaknál nagyobb mértékben hatnak egyes hormonokra, melyek hozzájárulnak az étvágyunk csökkentéséhez.