
Miben van K2 vitamin? Fedezd fel a leggazdagabb forrásokat!
A K2 egy olyan vitamin, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik a csontok és a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, sokan azonban nem is tudják, hogy a kiegyensúlyozott K2-vitamin bevitelhez nem elég csupán „egészségesen” táplálkozni. Egészség Tudástárunk mai cikkében megmutatjuk, mely természetes forrásokból juthatsz hozzá ehhez a létfontosságú vitaminhoz, és adunk néhány gyakorlati tippet is, hogyan illesztheted be a mindennapi étrendedbe.
Mi az a K2-vitamin?
A K2-vitamin a K-vitamin család egyik tagja, amely zsírban oldódó vitaminként fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.
A K-vitaminnak két fő típusa van:
- K1 (filokinon), amelyet főként a zöld leveles zöldségekből nyerünk
- K2 (menakinon), amelyet bizonyos baktériumok termelnek, és főként erjesztett élelmiszerekben és állati eredetű termékekben található meg
Mire jó a K2-vitamin?
- Támogatja a csontképződést
- Védi az érfalakat
- Pozitív hatással lehet a vércukorszintre
A K2-vitamin egyik legfontosabb feladata, hogy segíti a kalcium megfelelő „irányítását” a szervezetben – vagyis oda juttatja, ahol hasznos, és elkerüli, hogy ott rakódjon le, ahol ártalmas lenne. Ez különösen fontos a csontok egészsége és az érrendszer védelme szempontjából. A K-vitaminok hatásairól és jelentőségéről korábbi útmutatónkban részletesebben is olvashatsz.
Miben van K2-vitamin?
A K2-vitamin természetes formában leginkább erjesztett ételekben, bizonyos állati eredetű termékekben és belsőségekben található meg. Mivel a szervezet önmagától csak kis mennyiségben tudja előállítani, fontos, hogy étrendünkkel is biztosítsuk a bevitelét. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy K2-vitamin miben van (főként MK-4 és MK-7 formában):
Kiemelkedő K2-vitamin tartalmú ételek:
- Natto (fermentált szójabab)
A világ egyik leggazdagabb K2-vitamin (MK-7) forrása – főként Japánban fogyasztják. Egy adag natto bőségesen fedezheti a napi szükségletet. - Kemény sajtok
Főként a hosszabb ideig érlelt sajtok, mint a gouda vagy az emmentáli, jó K2-vitamin-források – különösen az MK-8 és MK-9 formákban. - Lágy sajto
Bár valamivel kevesebb K2-t tartalmaznak, mint a kemény változatok, mégis hasznos részei lehetnek egy K2-ben gazdag étrendnek. - Tojássárgája
Különösen háztáji vagy szabad tartású tyúkok tojása tartalmaz több K2-vitamint (főként MK-4 formában). - Vaj és zsíros tejtermékek
Főleg akkor jó forrásai a K2-nek, ha a tejet legelőn tartott tehenek adták. - Csirkemáj és más belsőségek
Különösen a máj gazdag MK-4 formájú K2-vitaminban. - Fermentált húskészítmények
Ilyen például a szalámi vagy a száraz kolbász – ezek kis mennyiségben ugyan, de tartalmazhatnak K2-vitamint.
Miért érdemes étrend-kiegészítőkből is pótolnod a K2-vitamint?
Bár a K2-vitamin természetes forrásokból is elérhető – például erjesztett ételekből, belsőségekből vagy zsíros tejtermékekből –, ezek az élelmiszerek nem mindig részei a modern, nyugati típusú étrendnek. Sokan például nem fogyasztanak natto-t (a leggazdagabb természetes K2-forrás), míg mások kerülik a zsírosabb állati termékeket vagy belsőségeket. Emiatt a napi K2-vitamin-szükséglet fedezése gyakran kihívást jelent.
Erre kínálnak megoldást a K-vitamin étrend-kiegészítők, melyek segítségével könnyedén fedezhető a napi szükséglet. A legjobb hatékonyság érdekében érdemes a D3-vitaminnal kombinált formulát választanod.
A K-vitamin ajánlott adagolása
A K2-vitamin pótlása során fontos figyelembe venni az életkort, az egészségi állapotot, valamint azt, hogy valaki szed-e más, kapcsolódó tápanyagokat – például D-vitamint vagy kalciumot. Mivel a K2-vitaminra jelenleg nincs egységes, hivatalos napi ajánlás a legtöbb országban, a kutatások és gyakorlati tapasztalatok alapján az alábbi adagolási irányelvek tekinthetők általános kiindulópontnak:
Általánosan ajánlott napi K2 adag felnőtteknek: 90–200 µg MK-7
Ez az a tartomány, amit a legtöbb klinikai kutatás biztonságosnak és hatékonynak talált. Az MK-7 a K2-vitamin jól felszívódó, hosszú hatásidejű formája, így napi egyszeri adagolás is elegendő lehet.
Összegzés
A K2-vitamin tehát jóval többet nyújt, mint amit elsőre gondolnád – nemcsak a csontjaid, de a szív- és érrendszered egészségének is kulcsfontosságú támogatója lehet. Természetes forrásokból ugyan bevihető, de a mai, modern étrenddel gyakran nem jutunk elegendő mennyiséghez, ezért sok esetben érdemes étrend-kiegészítő formájában pótolni. Ha megbízható, MK-7 típusú készítményt választasz, és figyelsz a megfelelő adagolásra, hosszú távon is hozzájárulhatsz vele az erősebb csontozathoz, rugalmasabb erekhez és általános vitalitáshoz.
Szívesen kérdeznél szakértőinktől a témával kapcsolatban? Hívj minket a +36 30 100 9525 telefonszámon, vagy látogass el Budapesten a CBD Corner szaküzleteink valamelyikébe!